Internet Explorer 9 RC


Microsoft'un bu kez iddialı gelen internet tarayıcısı (Internet Explorer 9 RC)

(Internet Explorer 9 RC x86) İndir...

(Internet Explorer 9 RC x64) İndir...

Internet Explorer 9 RC

Internet Explorer 9 (veya kısaca IE9), üç haftalık bir ürün geliştirme sürecinin sonucunda, gizli bir teknik önizleme sürümü sunulmuştur ve bu sürüm 2009 Microsoft Profesyonel Geliştirici Konferası'nda (PDC 2009) tanıtılmıştır. Bu aşamadan sonra diğer kısımların geliştirilmesine başlanmıştır. Bu kısa geliştirme süresince, tüm CSS 3.0 seçicileri, border-radius CSS 3 özelliği, daha hızlı JavaScript, gömülü ICC (International Color Consortium: Uluslararası Renk Konsorsiyumu) v2/v4 ve hızlandırılmış donanım desteği neredeyse tamamlanmıştır. Bu sürüm için planlanan en dikkat çeken yeni özellik ise ağ sitelerini görüntüleme konusunda, tarayıcı donanımlardan da yaralanacak; en başta ekran kartı ki bu da Direct2D ve DirectWrite uygulamalarıyla bağlantılı olarak çalışacak; böylece ağ sitelerinin görüntülenme verimi ve görüntü kalitesi artırılmış olacaktır. IE9 istemcisinin hız/verim ve eklenti uyumluluğu konusunda, Microsoft tarafından önemli sayılan özellikler vaat ediliyor.
2010 Mart ayından Ağustosa kadar beş teknik önizleme sürümü yayınlandı. 15 Eylül 2010 tarihinde ise genel bir beta çıkarıldı. Bu betada, yeni özelliklerin hemen hemen tümü yer almakla birlikte tarayıcıya yeni bir yüz katan kullanıcı arayüzünde büyük değişiklikler görülmektedir.
Internet Explorer 9'un ilk beta sürümünün çıkmış olması 2011-2012 yıllarında yeni bir Windows işletim sistemi sürümünün daha piyasaya sürüleceğini ya da geliştirilmeye başlanacağını gösterir.

Kullanıcı arayüzü değişiklikleri

  • Sekmeler artık adres çubuğunun sağ tarafına alındı.
  • Yine sekmeler de artık saydam.
  • "Geri" düğmesi daha büyütülmüş ve aşağısındaki sınıra kadar birleştirilmiş.
  • "Giriş Sayfası", "Sık Kullanılanlar" ve menülerin yer aldığı düğmeler daha basit, küçük ve işlevsel; aynı zamanda bu düğmeler tarayıcının en sağına yerleştirilmiş.
  • Sık kullanılanlar araç çubuğu ve onun yanında önceden kullanıcı tarafından eklenmiş sayfalar kaldırılmış.
  • Ancak yalnızca araç çubukları yine adres çubuğunun altında görüntülenmekte.

Diğer özellikler

  • CSS 3.0 için tam destek.
  • HTML5 için tam destek.
  • DirectWrite sayesinde metin öğeleri daha düzgün görüntüleniyor.
  • Direct2D ve Direct3D sayesinde 2 ve 3 boyutlu görüntüler ve genel sayfa görünümü daha kaliteli.
Internet Explorer 9, Windows XP için desteklenmemektedir.

1 yorum: